Γεώργιος Αρβανίτης
Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος

Απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημιού Αθηνών

 

Κλείστε Online ραντεβού για ΤΕΣΤ ΠΑΠ στέλνοντας μας ένα email.

Επικοινωνία

 

Για ραντεβού καλέστε στο 210-8069802 09:00 - 21:00 καθημερινά και Σαββατοκύριακα.

Επικοινωνία

ΤΕΣΤ ΠΑΠ

Από τότε που καθιερώθηκε ο τακτικός έλεγχος με τεστ Παπανικολάου (ΠΑΠ ΤΕΣΤ), ο καρκίνος του τράχηλου της μήτρας έγινε λιγότερο συχνός από παλαιότερα. Οι γυναίκες κάθε ηλικίας (6 μήνες μετά την πρώτη επαφή εώς και προχωρημένης εμμηνόπαυσης)  ωφελούνται από το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου και συστήνεται να κάνουν ΤΕΣΤ ΠΑΠ κατά προτίμηση κάθε χρόνο. Αν το αποτέλεσμα του τέστ δεν είναι φυσιολογικό, τότε η στενή παρακολούθηση ή η θεραπεία ελαττώνουν δραστικά την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του τράχηλου της μήτρας. Στο ιατρείο μας προγραμματίζουμε ετήσιο έλεγχο ΤΕΣΤ ΠΑΠ σε όλες τις γύναικες του κάθε ηλικιακής ομάδας αλλά και σε ιδιαίτερες περιπτώσεις όταν αυτό είναι αναγκαίο. Εκτός του "παραδοσιακού" ΤΕΣΤ ΠΑΠ προσφέρουμε και την επιλογή του THIN PREP ΠΑΠ ΤΕΣΤ ή ΠΑΠ ΤΕΣΤ ΥΓΡΗΣ ΦΥΣΗΣ (LIQUID - BASED CYTOLOGY) το οποίο πλεονεκτεί αν υπάρχει δυσκολία στην ερμηνεία του κλασικού ΠΑΠ ΤΕΣΤ. Το αποτέλεσμα είναι διαθέσιμο σε μερικές ημέρες. Αν είναι φυσιολογικό, διαθέτουμε σύστημα υπενθύμισης για το επόμενο τέστ σε ένα έτος περίπου.

Αν το αποτέλεσμα δεν είναι φυσιολογικό, θα συζητήσουμε τι ακριβώς αυτό σημαίνει και ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα. Μπορεί να χρειαστεί επανάληψη του ΠΑΠ ΤΕΣΤ σε μερικούς μήνες,καλλιέργειες κολπικού & τραχηλικού υγρού που λαμβάνονται στο ιατρείο μας ή μπορεί να χρειαστεί κολποσκόπηση που διενεργείται πιστοποιημένα στο ιατρείο(ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ). Μπορεί επίσης να χρειαστεί ταυτοποίηση του ιού HPV, να αναγνωρίσουμε δηλαδή το ακριβές στέλεχος του ιού που προκαλεί τις αλλαγές στο ΠΑΠ ΤΕΣΤ, αν το τέστ δείξει συγκεκριμένου τύπου ανώμαλα κύτταρα.

Πρέπει να ειπωθεί ότι η σωστή λήψη του τεστ Παπανικολάου & η γυναικολογική εξέταση κατά τη διάρκεια της λήψης του είναι πάρα πολύ σημαντική ώστε να μην ξεφύγουν αρχόμενες βλάβες και να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος στην διαγνωστική προσπέλαση και θεραπεία τους.Ο ρόλος του γυναικολόγου στη λήψη του τεστ παπ είναι αναντικατάστατος.

Social Media